Germania : 750 de imigranti intr-un sat cu 100 de locuitori
Articol de , 31 octombrie 2015, 18:42
Satul Sumte din landul Saxonia Inferioara din fosta RDG, cu numai 102 locuitori, va deveni in curand localitatea cu cea mai mare crestere a populatiei in lume.
Cotidianul The New York Times (NYT) scrie ca primarul din Sumte a fost informat de guvernul german, la inceputul lunii octombrie, ca localitatea pe care o conduce va gazdui in total 1000 de refugiati sirieni, care vor incepe sa soseasca de luni. Initial el a crezut ca mesajul era o gluma.
Confruntat cu nedumerirea si protestelor localnicilor, Alexander Götz, reprezentantul guvernului landului Saxonia Inferioara i-a anuntat, in urma cu cateva zile, pe localnici ca numarul de refugiati va fi limitat la « numai » 750 de persoane. Götz a precizat ca primaria pur si simplu nu are de ales si trebuie sa accepte decizia guvernului de land.
Cotidianul american afirma ca decizia va scoate si mai mult in evidenta diviziunile profunde care exista in randul societatii germane.
Unul dintre cei care se bucura de aceasta decizie este Holger Niemann, admirator al lui Adolf Hitler si singurul neo-nazist ales in consiliul local al districtului, comenteaza NYT.
«Este rau pentru oameni dar, din punct de vedere politic este bine pentru mine » a afirmat Niemann, care a adaugat ca germanii sunt amenintati cu « distrugerea mostenirii lor genetice ».
In replica, Reinhold Schlemmer, un fost comunist care a fost primarul localitatii inainte si in perioada imediat urmatoare caderii regimului est-german, a declarat ca indivizi ca in timpul comunismului Niemann “ar fi fost aruncati direct in inchisoare”. « Oamenii spun ca asta e democratie, dar eu nu cred ca a-i lasa pe neo-nazisti sa declare ce vor inseamna democratie” a adaugat Schlemmer.
NYT precizeaza ca Schlemmer este unul dintre cei care se tem din ce ince mai mult ca extremistii, pana acum marginalizati in spectrul politic german, vor exploata ingrijorarea germanilor fata de absorbtia numarului mare de refugiati.
Sumte nu are magazine, nici circa de politie proprie, nici scoala proprie si doar un autobuz care trece o data pe zi prin localitate, in plus, sistemul de canalizare si apa potabila este de dimensini foarte mici mai adauga NYT.
« Nu avem deloc infrastructura necesara pentru atatia oameni » a declarat primarul localitatii.