Un altfel de gong final la FNT
Articol de , 2 noiembrie 2015, 16:17
FNT s-a închis, aseară, cu spectacolul regizorului Radu Afrim, „Bizoni. Fabulă urbană #2”, de la Teatrul Naţional Radu Stanca din Sibiu, prezentat pe scena Sălii Studio a Teatrului Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti. Așa era trecut în program de la bun început, doar că programarea lui nu mai părea a fi fost una întâmplătoare într-o seară de doliu.
FNT 25 și-a propus să fie o ediție aniversară și a fost. Până în noaptea de vineri, când toată percepția noastră asupra a ceea ce e în jur s-a schimbat.
„Trăim într-o Românie dezechilibrată, într-o Românie fără sistem, fără legi, într-o Românie în care se poate şi aşa. Am continuat acele spectacole din Festivalul Naţional de Teatru adaptându-ne programul aşa cum zilele de doliu impun şi poate că şi această experienţă a dovedit că ştim să fim împreună. În momentul de reculegere, liniştea ţiuitoare şi absolută a pus stăpânire pe săli întregi de teatru şi pe gândurile noastre, şi pe suferinţa noastră. Nu putem să uităm ce ne aduce împreună. Cred că într-adevăr arta ne aduce împreună şi ne salvează sufletele şi aici pe pământ şi în cer”, declara, cu emoție, Marina Constantinescu, directorul artistic la festivalului, într-o înregistrare oferită în exclusivitate pentru Radio Romania.
”Terorism”, ”Butoiul cu pulbere”, ”Emigranții”, ”Front”, ”Război”, sunt doar câteva titluri pe care le-a adus acestă ediție a festivalului. Un semnal de alarmă pe care îl trag creatorii de teatru, vorbind de atrocitățile din zilele noastre sau care s-au petrecut în trecut, dar se pot repeta oricând, din necunoaștere, indiferență, și înșiruirea de motive poate continua.
Ar mai fi de amintit și ”Moliendo café”, spectacolul lui Silviu Purcărete, care aducea pe scenă o înșiruire de crime petrecute în cafenea, în diverse contexte și care (Ironie!) s-a jucat chiar în seara de vineri. Da, teatrul este o oglindă a societății, deformată sau nu.